Ruim 20 winkels | 40.000 m² wooninspiratie

Schuttingadvies van Praxis!

Geplaatst op

Welke schutting past bij jou?

Een stevige schutting om je tuin zorgt ervoor dat je in alle rust van je privacy kunt genieten. Maar vergeet niet dat zowel jijzelf als je buren er tegenaan moeten kijken: het oog wil immers ook wat! Een schutting plaatsen is één ding, maar het kiezen van de juiste materialen is al een hele klus op zich. Daar willen wij je graag mee helpen. Op deze pagina vind je dan ook alle informatie die je nodig hebt om – op basis van jouw tuin, budget en wensen – de juiste keuze te kunnen maken. Weet je al wat je nodig hebt en naar welke schutting je voorkeur uitgaat? Kijk dan bij onze producten.

De verschillende systemen voor je schutting

Bij het plaatsen van een schutting kun je het jezelf zo moeilijk, maar ook zo gemakkelijk maken als je zelf wilt. Er zijn drie bekende manieren om een schutting te bouwen, waarbij verreweg de meeste mensen gaan voor een schutting die bestaat uit kant-en-klare tuinschermen.

Tuinschermen

In de meeste tuinen staat een schutting die is opgebouwd uit tuinschermen. Dit zijn kant-en-klare schermen (meestal 180 cm breed en hoog) die je direct met het juiste hoekbeslag aan de tuinpalen kunt bevestigen. Als de tuinpalen eenmaal staan is het een koud kunstje om de tuinschermen te plaatsen en is je tuin in mum van tijd gescheiden van de buitenwereld.

Schuttingplanken & rabatdelen

Er zijn allerlei redenen om niet voor een kant-en-klaar tuinscherm te kiezen, maar zelf met losse schuttingplanken of rabatdelen een schutting te maken. Het grootste voordeel is dat je alle vrijheid hebt om de schutting te bouwen die jij in je hoofd hebt en niet gebonden bent aan de standaard afmetingen van een tuinscherm.

Modulaire schutting

Een modulaire schutting is opgebouwd uit onderdelen van WPC composiet en aluminium. Dit heeft als voordeel dat de schutting eenvoudig op iedere maat te maken is, weinig onderhoud vergt en lang meegaat. Dit zelfbouwsysteem biedt allerlei extra mogelijkheden, zoals LED-verlichting op zonne-energie en het wegwerken van kabels in de holle elementen.

Aan de slag

Overleg met je buren

Beter een goede buur dan een verre vriend. Wil je een schutting plaatsen op de grens met de buren, doe dat dan zoveel mogelijk in goed overleg. Bouwen en planten op de erfgrens mag alleen als de buren daar toestemming voor geven. Is dat niet het geval, dan zul je minstens 50 cm binnen de erfgrens moeten blijven. Samen met je buren een tuinafscheiding aanleggen, heeft als voordelen dat je kosten, werkzaamheden en onderhoud kunt delen.

Bouwvergunning

Tuinafscheidingen die grenzen aan openbare ruimte, bijvoorbeeld de straat, hebben meer invloed op het aanzien van de directe omgeving dan afscheidingen die aan de achterkant van een huis gebouwd worden. Daarom mag een afscheiding aan de voor- of zijkant van de woning meestal niet zonder bouwvergunning worden geplaatst. De maximaal toegestane hoogten van afscheidingen zijn vastgelegd in het bestemmingsplan van de gemeente. Vraag daarom vóór je begint met bouwen bij de gemeente na welke wettelijke bepalingen van toepassing zijn.

Vraag om hulp

Het plaatsen van een tuinafscheiding is een arbeidsintensieve klus. Zorg er voor dat je voldoende mensen om je heen hebt die je bij het plaatsen kunnen helpen.
Paalkoppen beschermen Via de paalkop dringt water in het kopse hout waardoor de kop eerder kan gaan rotten. Ga dit tegen door de kop schuin of puntig af te zagen. Nog beter is het plaatsen van een afdekkap. Bekijk hier al onze afdekkappen.

Bitumen of menie

Ook als je een tuinpaal in een paalhouder monteert, is het verstandig de kopse onderkant plus de 10 cm daarboven te behandelen met bitumen of menie. Houtrot wordt zo beter voorkomen.

Niet aan een kozijn

Zet een schutting nooit aan het kozijnhout van de woning vast, maar aan de muur. Hout werkt, de schutting kan het kozijn vervormen.

Bron artikel: praxis.nl

Openingstijden
Praxis

ma: 09.00 / 21.00 uur
di: 09.00 / 21.00 uur
wo: 09.00 / 21.00 uur
do: 09.00 / 21.00 uur
vr: 09.00 / 21.00 uur
za: 09.00 / 18.00 uur
zo: 12.00 – 17.00 uur